Gå till innehållet

Ängelholm inför ett pris för god arkitektur

Samhällsbyggnadsnämnden i Ängelholm har beslutat att kommunen ska dela ut ett pris till byggnader, bebyggelsemiljöer eller anläggningar som ”genom god gestaltning utvecklat den lokala identiteten”.

Pernilla Theselius, stadsarkitekt.

– Vi hoppas att detta kan bidra till att lyfta frågor om arkitektur i kommunen. Här finns mycket fin och god arkitektur, så det blir ett sätt att både bevara och lyfta fram goda exempel, säger Pernilla Theselius, stadsarkitekt i Ängelholm, i ett pressmeddelande.

Priset kommer att delas ut för första gången i juni nästa år. Allmänheten kan nominera projekt som tillkommit de senaste fem åren och vinnaren utses av en jury bestående av samhällsbyggnadsnämndens ordförande, ytterligare en politiker, stadsarkitekten, planchefen, bygglovchefen och kulturchefen. Priset består av äran, en plakett att fästa på byggnadsverket samt diplom.

– Priset ska bidra till att öka intresset för god arkitektur genom att uppmärksamma projekt som skapat väl gestaltade livsmiljöer, samt bidragit till att förstärka staden Ängelholm, dess landskapsbild och dess kringliggande tätorters unika kvalitéer, säger Tomas Fjellner (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, i pressmeddelandet.

Arkitektens undersökning från i början av 2019 visade att 64 av landets 290 kommuner delar ut egna arkitekturpriser. Sedan dess har Uppsala och nu alltså Ängelholm ökat på den skaran.

Mer att läsa