Gå till innehållet

Andreas Martin-Löf vinner markanvisning för unga

Andreas Martin-Löf arkitekter vinner Stockholm stads markanvisningstävling för unga arkitekter ihop med byggaren Serneke.
– Det blev ett bra sätt att avsluta åren som ung arkitekt, säger Andreas Martin-Löf som nyss fyllt 40 år.

Tomten som ska bebyggas är en södervänd sluttning i södra Stockholm. Andreas Martin-Löf säger att han vill knyta an till de arkitektoniska guldkorn som finns i till exempel Gröndal, Björkhagen och Bagarmossen genom att tillföra något nytt.

– När man förtätar idag är det vanligt att addera några hus som ser ungefär likadana ut som de befintliga, men eftersom vi inte använder samma byggteknik idag blir de bara sämre kopior av hus från tidigare decennier. Min utgångspunkt var istället att rita bostadshus med ett eget arkitektonisk DNA och på så sätt bidra till den stolta bostadsarkitekturtradition som finns i de södra förorterna, säger Andreas Martin-Löf.

Bostäderna består av fyra huskroppar med en fasad som är veckad som en solfjäder. På så vis skapas ett mönster av icke utkragande balkonger.

– Det blir privata balkonger med bra avskildhet och fina utblickar. Det är inte mycket mer avancerat än så men väl genomtänkt och med ett genomarbetat normalplan redan i tävlingsförslaget, säger Andreas Martin-Löf.

Förutom sina prisbelönta Snabba hus, har Andreas Martin-Löf blivit känd för att rita exklusiva lägenhetsprojekt åt bland andra Oscar Properties. Men han menar att god vardagsarkitektur idag är vägen framåt.

– Det är en kraftig inbromsning för de lyxiga projekten nu. Vi måste istället skapa effektiva men ändå attraktiva bostäder för familjer med vanliga plånböcker, säger han.

Byggaren Serneke som han vinner markanvisningen i Stockholm tillsamman med, har Andreas Martin-Löf lärt känna då han anlitats för att rita bostäder på de 15 översta våningarna i Karlatornet, den nya byggnaden i Göteborg som ska bli Nordens högsta.

– Vi kom på att vi skulle gå ihop för den här markanvisningstävlingen. Det är inget spektakulärt projekt utan ett mer jordnära. Just det känns extra angeläget nu, säger Andreas Martin-Löf.

De fyra huskropparna är placerade längs med södersluttningen. Illustration: Andreas Martin-Löf arkitekter.

Mer att läsa