Gå till innehållet

ACAN Sverige nominerar fem projekt för omställning

Nätverket ACAN, Architects climate action network, har instiftat priset Tänk om.
– I tider när stora förändringar fordras i branschen och i samhället i stort, räcker det inte att agera inom de ramar som redan existerar och som vi tar för givna, säger Tove Sjöberg, en av företrädarna för ACAN Sverige.

ACAN Sverige, som tidigare hette Architects for future, är ett nätverk för individer som jobbar inom arkitektur eller byggd miljö och som verkar för att minska byggbranschens klimatpåverkan och för att prioritera biologisk mångfald. Med det nya priset Tänk om vill man uppmärksamma projekt som kan bidra till att flytta gränser och normer eller ge tekniska förutsättningar för att minska byggbranschens klimatpåverkan.

– Det har börjat pratas mycket om hållbarhet i byggbranschen, men det är tyvärr än så länge mer ord än verklig handling. Business as usual råder, vi bygger mer eller mindre som vanligt, och kanske till och med i högre takt än någonsin, säger ACAN:s företrädare i ett pressmeddelande där nätverket presenterar fem nominerade projekt till priset.

De nominerade har utsetts av en jury bestående av stadsplaneraren och hållbarhetsspecialisten Robin Rushdi Al-Sálehi, arkitekten och aktivisten Duncan Baker-Brown, arkitekten och forskaren Henrietta Palmer samt Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl. Vinnaren kommer att avslöjas i början av april.

 

detta är De nominerade till priset Tänk om:

Max 4 Lax

Ur juryns motivering: ”Projektet visar på en möjlig förskjutning av normer när det gäller bostäder. Projektet behandlar flera sociala hållbarhetsfrågor såsom ensamhet bland äldre och hur man kan erbjuda dessa individer ett boende av hög kvalitet till ett överkomligt pris.”

Max 4 Lax är ett bostadskoncept utvecklat för att möta den ökande målgruppen äldre och behovet av gemenskap och service.

 

Plockhugget

Ur juryns motivering: ”För att trä ska kunna anses som ett hållbart material är ett hållbart skogsbruk en förutsättning. Plockhugget har hittat ett sätt att gynna hållbart skogsbruk och att kunna bruka skogen för att tillverka byggvirke, samtidigt som skogens värden bibehålls.”

Plockhugget är en virkesleverantör som står för hyggesfritt skogsbruk.

 

Renoveringsraseriet

Ur juryns motivering: ”Renoveringsraseriet ifrågasätter normen om att det nya är det bästa.”

Renoveringsraseriet är en ideell förening som arbetar kommunikativt för att påverka fastighetsägare, politiker, journalister och allmänhet att vid renovering av fastigheter bevara, vårda och uppdatera tidstypiska byggnadsdetaljer istället för att riva ut och slänga.

 

Stadsträd.se

Ur juryns motivering: ”En levande miljö och vitala ekosystem är nödvändigt för motståndskraft även i urbana miljöer. Stadsträd.se lyfter vikten av träden och samlar data som gör det lättare att inkludera befintliga träd i arkitekturprojekt, från tidiga planeringsskeden och framåt. ”

Stadsträd (stadstrad.se) är en webbplats och app som bygger på crowdsourcing.

 

Upprop Nitrolack

Ur juryns motivering: ”Att riva och bygga nytt kan inte fortsätta att vara det ‘normala’ tillvägagångssättet. Debatten kring Nitrolack har potential att bli en vändpunkt mot ett mer medvetet tankesätt, som så väl behövs i Sverige just nu.”

Upprop Nitrolack vill lyfta och visa potentialen i att bevara fler gamla industribyggnader på Lövholmen i Stockholm.

Mer att läsa