Gå till innehållet

85 procent av akademikerna är positiva till EU

En stor majoritet av medlemmarna i Saco-förbunden, där Sveriges Arkitekter ingår, är positiva till Sveriges medlemskap i EU, visar en ny undersökning.
– I grunden är EU ett fredsprojekt, väl värt att försvara, säger Göran Arrius, ordförande i Saco.

Saco står för att man vill öka den fria rörligheten och öppenheten inom EU och enligt den Novus-undersökning som organisationen låtit göra framgår att man till stor del har medlemmarna med sig i frågan. 25 procent av akademikerna vill att rörligheten ska öka jämfört med hur det är idag och 46 procent vill att rörligheten ska vara oförändrad.

Göran Arrius.

– De flesta akademiker tjänar på att kunna röra sig fritt i Europa, att kunna jobba, plugga och resa, säger Göran Arrius.

Sacos undersökning inför EU-valet visar dock att det är miljö och klimat som är den viktigaste frågan för akademikerväljarna. På andra plats kommer att förhindra att högerextrema partier får inflytande. På tredje plats kommer migrationspolitiken. Och enligt undersökningen är det 70 procent av akademikerna som uppger att de tänker rösta i EU-valet.

Göran Arrius slår fast att Saco är mycket positiva till EU och uppmanar alla medlemmar att rösta.

– För Sveriges akademikers centralorganisation finns det en väg att gå: Framåt för demokrati, jämlikhet och öppenhet, säger han.

Mer att läsa