Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Nya satsningar på Stockholm Furniture Fair

Stockholm Furniture Fair kickstartar designåret 2024 med en rad nyheter – däribland en ny arena för unga designvarumärken och två designbarer i samarbete med Färg & Blanche och Lab La Bla. Guest of Honour är italienska studion Formafantasma som med sin utställning på mässan också skapar sin allra första i Sverige.

Med en rad återkommande utställare som Massproductions, Hem, Vestre och Lammhults, men även nya företag som Niko June, Gustaf Westman, Vaarnii och Wekino With, planerar Stockholm Furniture Fair för en dynamisk mässupplevelse i februari. Mässan introducerar nya arenan New Ventures för unga progressiva designvarumärken och utvalda förstagångsutställare, som en del i en större satsning som görs för att lyfta det som gör Stockholm Furniture Fair till en unik plattform. 

För att förhöja upplevelsen för alla besökare introducerar Stockholm Furniture Fair två designbarer för 2024, där en rad olika event kommer gå av stapeln. Målet är att designveckans feststämning ska kännas i båda mässhallarna.

Victor Isaksson Pirtti och Axel Landström, Lab La Bla.

Designbaren Surface Club, skapad av experimentella studion Lab La Bla, är en iögonfallande och helt cirkulär mötesplats – som även inkluderar en minigolfbana. Den 350 kvadratmeter stora baren ger plats för både affärer och after work-event.

— Vårt mål med Surface Club är att överraska, inspirera och inte vara så fin i kanten. Många material är okonventionella i sina användningsområden. Till exempel känns klädseln på vissa möbler som textil men är i själva verket gjord av järnmalm, säger Victor Isaksson Pirtti och Axel Landström bakom Lab La Bla.

Färg & Blanche

Installationen The Yellow Thread, skapad av designstudion Färg & Blanche för det svenska ordförandeskapet i EU i Bryssel 2023, utvecklas från sin ursprungliga form till en drygt 500 kvadratmeter stor installation som i denna tappning består av en bar samt ett stort scenområde för mässans seminarieprogram. I samarbete med bransch- och arbetsgivarorganisationen Trä- och Möbelföretagen TMF, har Färg & Blanche integrerat olika delar ur den ursprungliga installationen och inrett designbaren med cirkulärt tillverkade produkter från TMF:s medlemsföretag.

De båda barerna erbjuder särpräglade designupplevelser – och står som centrala nav för inspiration och interaktion. Mediaplattformarna Disegno Journal och Pin-Up Magazine kurerar det omfattande seminarieprogram som kommer ta plats på scenen i The Yellow Thread.

Andrea Trimarchi och Simone Farresin, Formafantasma.

Guest of Honour 2024 är Formafantasma. Den italienska studion är en av designvärldens mest eftertraktade just nu, med verk utställda på museer och gallerier världen över. Genom att använda design som en katalysator för social och miljömässig förändring, vill studion visa att design kan handla om så mycket mer än att bara formge produkter – design kan förändra hela system.

— Vi ser verkligen fram emot att komma till Stockholm Furniture Fair, särskilt för att se formgivare som utmanar status quo och vill bidra till ett mer genomtänkt och miljövänligare designlandskap, säger Andrea Trimarchi och Simone Farresin bakom Formafantasma.

Som Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair kommer Formafantasma att skapa en installation i entréhallen – studions allra första utställning i Sverige.

Läs mer om Stockholm Furniture Fair 2024 här. 

Följ Stockholm Furniture Fair på instagram, Facebook och LinkedIn.

Mer att läsa