Gå till innehållet

Likt timmerbröten flytande på älven

Precis söder om polcirkeln i Lappland intill eller rättare sagt på Luleälven ligger ett unikt hotell. Arkitekturen har fått sin inspiration från förr i tiden då man fraktade timret via floden, där det bildades så kallade timmerbröten som arbetarna fick bryta isär för att de skulle kunna flyta vidare på floden. Inspiration av detta syns tydligt på den runda, flytande byggnaden.

Husen är byggda för minimalt inskränkande på naturen

Hotellet består av 12 rum, både flytande på Luleälven och på fastmark, där alla är skapta som fristående hus. Den runda hotellbyggnaden utgör själva huvuddelen med reception, restaurang och spadel. Året om kan man ta ett dopp i den uppfriskande älven för att sedan värma sig i en varm skön takdusch. Hållbarhet och miljö har varit en viktig del i hela projektet. De hus som är byggda på marken står på stolpar för att inskränka så lite som möjligt på djur- och naturlivet.

”De badrumsprodukter vi valde ut skulle ha både design, miljötänk och en bra prisbild”

Anders Blomqvist, projektledare på Boden Rör AB

Viktigt med hållbara och smarta produktval

När vi kliver in i badrummen så möts vi av en fantastisk känsla av lyx och elegans, med vägghängda toaletter och en stor härlig takdusch. Alla hotellrum har stora panoramafönster ut mot naturen, där man njuta av den magnifika utsikten. Har man tur kan man även få se och uppleva det spektakulära Norrskenet.

Det självklara valet blev den vägghängda toaletten Subway 2.0 med olika väggtrycken, beroende på de olika rummens utformning, så att alla badrum får sin egen stil. Det är smart att tänka på toalettens utformning så att den både är städvänligt, snyggt och installationsvänlig. Om toaletten är helt slät runt om och inte har några synliga skruvhål där damm och smuts kan samlas så blir den enklare att hålla rent och går snabbare att städa. Toaletter med Suprafix är ett smart produktval då man fäster toaletten i väggen ovanifrån via sitsens skruvhål, vilket gör att installatören får en bättre arbetsställning än toaletter som fästes traditionellt in i väggen från sidan av toaletten.

Läs mer om hotellet och de smarta produktvalen.

Arkitekterna som skapat Arctic Bath:
Flytande hotellrum och hotellets huvudbyggnad med kallbad:
Bertil Harström, Johan Kauppi.

Byggnader och hotellrum på land:
Designer AnnKathrin Lundqvist

Mer att läsa