Europan 18 – Re-sourcing
Vill du ta plats på Europas största scen för ung, nytänkande stadsutveckling? Då ska du delta i Europan 18 – Europas största tävling för unga arkitekter, stadsplanerare och landskapsarkitekter under 40 år.

Med 47 tävlingsområden över hela Europa, bjuder Europan 18 in till kreativa lösningar för framtidens hållbara städer. Fyra svenska tomter erbjuder olika perspektiv på aktuella frågeställningar för en ny nivå av hållbar stadsutveckling.
Årets tema, Re-sourcing, uppmanar deltagarna att tänka nytt kring användningen av resurser – fysiska, sociala och ekologiska – och utveckla regenerativa strategier som stärker både miljömässig och social hållbarhet. Målet är en inkluderande stadsutveckling, rotad i lokala sammanhang men med globalt genomslag.
Europan 18 är en unik möjlighet för unga arkitekter att utmana konventionella idéer om stadsutveckling. Genom temat Re-sourcing kan vi utforska hur framtidens städer kan byggas med ett tydligt fokus på regenerativa lösningar.
– Christer Larsson, ordförande European Sverige
Årets tävlingstomter och tema öppnar upp för visioner och nya sätt att tänka kring stadsutveckling. Europan utmanar deltagarna att föreställa sig hur våra städer kan omformas för att möta framtidens sociala, ekologiska och arkitektoniska utmaningar.
– Carolina Wikström, generalsekreterare European Sverige

Eslöv: Bruksstaden med ny identitet
Var med och lyft Bruksstaden till en ny hållbar stadsdel i hjärtat av östra Eslöv. Här ska cirka 1 000 bostäder, offentliga rum och nya funktioner växa fram i ett område som länge dominerats av industrin. Utmaningen är att göra den nya stadsdelen till en del av staden, och samtidigt bevara dess industriella identitet. Genom att ta tillvara den industriella historien och läget nära stationen finns möjlighet att stärka sambanden i staden och skapa en levande stadsdel. Målet är att forma en hållbar miljö där rörelse, möten och blandade funktioner samspelar. Med fokus på återbruk, lokal identitet och innovativ stadsutveckling ska Bruksstaden bli en drivkraft i Eslövs framtid.

Karlstad: Från industri till framtidsstad
Våxnäs ska stegvis omvandlas från ett industri-, lager- och handelsområde till en levande, multifunktionell stadsdel. Här finns stora möjligheter att ta tillvara resurser och komma med innovativa lösningar genom att komplettera befintliga verksamheter och idrottsanläggningar med nya funktioner. Områdets kvartersstruktur ska också studeras. Närheten till I2-skogen och den i området centralt placerade dagvattenparken Låglandet Park, erbjuder en unik möjlighet att integrera grön infrastruktur och hållbar vattenhantering i framtidens Våxnäs.

Malmö: Överbrygg framtidens barriärer
Var med och lyft Hyllie till Öresundsregionens klimatsmartaste område. I Malmös andra centrum ska deltagarna hitta lösningar för att överbrygga barriärer – både fysiska och mentala – orsakade av infrastruktur. Målet är att skapa levande, hållbara stadsmiljöer. Det handlar om att tänka nytt kring hur rörelse, möten och blandade funktioner vävs samman i en växande stad. Med Malmö stad, Trafikverket och PEAB i samverkan finns starka förutsättningar för att omsätta de höga ambitionerna i verklighet och driva utvecklingen vidare.

Uppsala: Skapa en trygg och inkluderande stadsdel i förändring
Uppsala kommun och fastighetsägaren Hemmaplan ska omvandla Gottsunda till en tätare och mer urban stadsdel. Projektet omfattar 600 bostäder, offentliga funktioner och stärkta kopplingar till naturen – med målet att förbättra både sociala och fysiska samband. Här finns möjlighet att utveckla en plats med stark lokal identitet, där Gottsunda Centrum binds samman med nya offentliga rum och ett levande stadsliv. Trygghet, gemenskap och mångfald är i fokus. I en växande stad med planerad spårväg finns stora möjligheter att tänka nytt kring hur boende, rörelse och möten samverkar i en hållbar och inkluderande stadsdel – och göra Gottsunda till en förebild för framtidens Uppsala.
Juryn för Europan 18 Sverige:
- Pernilla Wåhlin Norén (SE)
Stadsarkitekt i Borlänge med bakgrund inom byggnadsantikvariskt arbete och medlem i Sveriges Arkitekters Planakademi. - Johan Arrhov (SE)
Grundare av Arrhov Frick Arkitektkontor och gästprofessor vid Accademia di Architettura Mendrisio i Schweiz. - Lone-Pia Bach (SE)
Professor i arkitektoniskt bevarande vid Kungl. Konsthögskolan och grundare av Bach Architects. - Meta Berghauser Pont (SE)
Professor i Urban Morphology och Urban Design vid Chalmers tekniska högskola samt ledare för forskargruppen SMoG. - Helle Juul (DK)
Ph.D. och grundare av JUULFROST Architects, samt president för INTA (International Urban Development Association). - Sam Keshavarz (SE)
Grundare av Outer Space Arkitekter med specialisering inom landskapsarkitektur och urbana miljöer. - Øystein Rø (NO)
Grundare av Transborder Studio med fokus på gränsöverskridande och kontextuell stadsutveckling.
Reserver:
- Anders Johansson (SE)
Grundare av Ateljé Södersvik med erfarenhet av strategisk stadsutveckling och gestaltning. - Frida Öster (SE)
Kommunarkitekt i Nynäshamns kommun med fokus på hållbar lokal planering.