Gå till innehållet

Guiden: Japansk konstnär diskuterar hemmets betydelse

Nu har Wanås konsthall och skulpturpark i Skåne öppnat för säsongen. Vävda installationer som ska symbolisera idén om ett hem är några av de nya verken. Här är veckans kulturtips från Arkitekten.

Väver symbol för bostaden

Till 4 nov UTSTÄLLNING. Dags för sommarens utställningar i konsthallen och skulpturparken Wanås, traditionsenligt med flera nya verk. Två av dessa är skapade av den internationellt uppmärksammade japanska konstnären Chiharu Shiota. Hennes två vävda installationer liknar skulpturala teckningar av hus, ett ord som på japanska är mångdimensionellt och laddat, enligt curatorerna. Det står dels för ”fysisk byggnad”, men också för ”familj” – individens förankring i det japanska samhället – vilket Chiharu Shiota diskuterar. På Wanås konst i Knislinge.

Praktisk hjälp med ekosystem

22-23 maj KONFERENS. På Ekosystemtjänster i samhällsplaneringen lyfts och diskuteras praktiska lösningar för planering, genomförande, juridik och kommunikation på ekosystemområdet. Ekologer, kulturgeografer, landskapsarkitekter och miljöplanerare finns bland föreläsarna. På Piperska muren i Stockholm.

Strategier som ska lösa bostadsbristen

23-24 maj KONFERENS. Under 2017 uppgav nära 90 procent av landets kommuner att de hade bostadsbrist. Situationen är särskilt svår för unga vuxna, nyanlända och äldre. Konferensen Bostadsförsörjning och urbanisering vill bidra till att lösa problemet och samlar föreläsare från myndigheter, företag, kommuner och akademi med expertkunskap på området. En inspirationsworkshop hålls dagen innan. På Helio GT30 i Stockholm.

Mer att läsa