Gå till innehållet

Guiden: Hypnotisk film om klimatet visas i Umeå

På Bildmuseet i Umeå visas nu en sexkanalig videoinstallation om människans relation till naturen. Här är veckans kulturtips från Arkitekten, som även rymmer teckningar på Kungliga slottet och en annorlunda politikvecka.

Om vårt ansvar för naturen

Till 16 sept UTSTÄLLNING. I en tid då nivåerna av växthusgaser från mänskliga aktiviteter är högre än någonsin lyfter det storskaliga videoverket Purple, av den brittiske filmaren John Akomfrah, den brännande frågan om människans ansvar. Flera filmsekvenser är också inspelade i områden med särskilt klimatkänsliga ekosystem, som Grönland, Alaska och Marquesasöarna i Franska Polynesien. På Bildmuseet i Umeå.

Unga tecknares vinnande alster

Till 24 juni UTSTÄLLNING. I samband med Kungens födelsedag 2017 initierades den årliga utställningen Den tänkande handen med bidrag från tio nominerade till en stipendietävling för unga tecknare inom konst, arkitektur, mode och illustration. Årets upplaga visas på i Gustav III:s antikmuseum i Stockholm.

En annan sorts politikervecka

9 -17 juni FESTIVAL. För tredje året i rad anordnas Järvaveckan, ett alternativ till Almedalen som hålls långt från maktens korridorer med målet är att minska avståndet mellan folk och folkvalda. Förutom politikertalen ingår flera seminarier om bostäder och stadsbyggande. På Språnga IP.

Mer att läsa