Kultur

Guiden: Arkitektens 8 bästa kulturtips för sommaren

29 juni 2018

Gert Wingård i Marstrand, politisk konst i Göteborg och Leonardo da Vinci på Kalmar slott. Här är listan på Sommarsveriges mest spännande utställningar för den arkitekturintresserade. Plus en bubblare i Weil am Rhein.

Annons
Annons
Foto jörgen tannerstedt

I sommar visas arkitekten och allkonstnären Leonardo da Vincis alster på Kalmar slott.

Oväntade vinklar

Till 5 aug UTSTÄLLNING. Från ett monster på katedralen i Notredam till bostaden arkitekten Robert Venturi ritade åt sin mamma. Den nederländske fotografen Bas Princen är känd för sina oväntade bilder av arkitektur och stadsmiljöer. Nu visas hans storskaliga bilder på Vita design museum i Weil am Rhein.

Ingången till Vanna Venturi House, 1962-1964, i Philadelphia, fotad av Bas Princen 2015. Bilden är beskuren. Foto: Bas Princen

Handplockat hantverk från Skåne

Till 19 augusti UTSTÄLLNING. Nära 250 bidrag kom in till årets upplaga av Utvalt i Skåne. Det är andra gången den jurybedömda vandringsutställningen går av stapeln. Ansökan har varit öppen för alla i regionen som arbetar med handgjort skapande i eget namn, själv eller tillsammans med andra och nu har 29 verk valts ut. I sommar visas utställningen på Form/Design center i Malmö, i höst reser den vidare till Ronneby och Trelleborg.

Tomas Auran och Karin Auran Frankenstein står bakom verket Marmorull som visas på Utvalt i Skåne. Foto: Andreas Larsson

Radikala geometrier

Till 26 aug UTSTÄLLNING. På biennalen i Venedig förra året väckte den norska skulptören Siri Aurdal uppmärksamhet för sina verk, vilka hyllades för en radikal tolkning av konstens relation till arkitektur och till betraktare. Nu visas hennes hittills största separatutställning, Continuum, på Malmö konsthall och Skissernas museum.

Bøgelengder/Wavelengths, 1969/2016, av konstnären Siri Aurdal. Foto: Christina Leithe Hansen

En hyllning till träden

Till 30 aug UTSTÄLLNING. Vad händer när man sammanför entomologens kunskap, illustratörens blick och textilkonstnärens kreativitet i en utställning om träd? Svaret är Livets träd – trädets liv! som handlar om hur träden kan användas som inspirationskälla. I Naturum nationalparkernas hus i Tyresta

I Tyrestas nationalsparks Naturrum visas en utställning om träd. Foto: Ulla Hedenberg Wikström och Dominique Charrié

Tornverk i Kivik av Sol LeWitt

Till 2 sept UTSTÄLLNING. Sedan Kivik art centre grundandes 2006 har flera arkitekter bidragit till skulpturparken, från Snøhetta till Petra Gipp. Nu invigs den amerikanske konstnären Sol LeWitts Nine towers for Jene, ett utomhusverk av 4 000 vita cementblock han ritade innan han gick bort år 2007. På Kivik art centre.

Rendering av 9 Towers (for Jene) av Sol LeWitt som nu står klart på Kivik art centre. Foto: Mellanrum

Brännande politisk konst

Till 16 sept UTSTÄLLNING. Mounir Fatmi är en av den arabisktalande världens främsta konstnärer. Hans verk kretsar ofta kring brännande ämnen och politiska, religiösa och sociala strukturer. I utställningen 180° Behind me visas installationer, videoverk, skulpturer, väggmålning och fotografier. På Göteborgs konsthall.

Konstnären Mounir Fatmis verk visas på Göteborgs konsthall. Foto: Rebecca Fanuele/Galerie Yvon Lambert

Utvalt av Gert Wingårdh

Till 30 sept UTSTÄLLNING. Nybyggda modeller, skisser, foton och ritningar som spänner från vattentorn till renoveringen av Sveriges största konst- och designmuseum. Det är några av ingredienserna i Gerth Wingårdhs utställning 8 projekt – från Liljevalchs till Nationalmuseum som visas på Strandverket på Marstrand.

Gert Wingårdh ställer ut på Strandverket i Marstrand. Foto: Rickard L Eriksson

Renässansens allkonstnär

Till 4 nov UTSTÄLLNING. Leonardo da Vinci var uppfinnare, konstnär, naturforskare, matematiker, skulptör, ingenjör, musiker och arkitekt. Nu visas några av hans innovationer och konstverk i Da Vinci – Inventions, en av de mest omfattande utställningarna som producerats om honom på Kalmar slott.

På Kalmar slott visas en stor utställning med Leonardo da Vincis konst och uppfinningar. Foto: Markus Funke

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel