”Vi är övertygade om att det kommer något bra av lågkonjunkturen”
Anastasia Bos och Lycke Förell tog sin masterexamen i januari. Nu arrangerar de utställningar och ordnar workshops för barn – med stöd av ett stipendium.
– Vi vill inte dras med av det negativa ute på arbetsplatserna nu, säger de.
Under arkitektutbildningen på KTH sneglade Anastasia Bos och Lycke Förell ofta på varandras projekt och de märkte att de samarbetade och klickade bra när de fick chansen. Tidigt började de fundera på möjligheten att starta kontor ihop i framtiden.
– Det blev ett allvarligt skämt mellan oss, att ”den här boken kan vi ha på vår hylla när vi startat vårt företag”, säger Anastasia Bos.
Bara en månad efter masterexamen i januari är de i gång på heltid. Då har de redan drivit Snäll arkitekter i ett år.
– Namnet på företaget är vår motreaktion till hur vi upplever branschen och utbildningen. Vi tror på en snällare arkitektur där man tar hänsyn till alla i processen, också arkitekterna, och till ekologiska aspekter i projektets alla faser. Och vi tror att en vänligare approach också leder till bättre arkitektur, säger Lycke Förell.
Med hjälp av ett stipendium, 25 000 kronor från Helgo Zettervalls fond, ska de nu ordna två workshops för barn och unga i Järva i Stockholm där de ska förmedla kunskap om arkitektens verktyg som bilder, ritningar och modeller, för att uttrycka visioner.
– För de flesta är arkitektur något främmande, men de lever mitt i den. Barnen har rätt att uttrycka åsikter om sin livsmiljö. Vi har lagt ett fantastilager över workshopen. Vi ska hjälpa barnen att omvandla drömmar till modeller. Det viktigaste kan vara att plantera ett frö i barnen, säger Lycke Förell.
De tycker inte att arkitektutbildningen har förberett dem för den breda arkitektroll de nu vill ha och att den var alltför fokuserad på att resultatet skulle bli en byggnad eller ett annat objekt.
– Utbildningen förbereder studenterna för en viss typ av yrkesliv, som inte alla vill ha. Den är sämre på att lära studenterna att se arkitektur som en del av ett större sammanhang, säger Anastasia Bos.
Under mastertiden fick de rådet av en lärare att starta företag och sitt första uppdrag, att skapa bilder inför en workshop.
– Det blev startskottet till att börja arbeta med frågor vi är intresserade av på ett annat sätt. Vi vill undersöka hur arkitektur kommuniceras och vilka verktyg vi behöver för att nå ut med kunskap. Det kan vi göra både genom workshops och med fysiska objekt, säger Lycke Förell.
De startar sin verksamhet i en tuff tid för arkitekter, inte minst för nyutexaminerade. Än så länge sitter de hemma och ses på kaféer eller bibliotek när de behöver skissa och prata. Det gör också att de håller nere sina kostnader då inkomsterna än så länge kommer från mindre privatuppdrag och stipendier.
– Vi vill inte dras med av det negativa ute på arbetsplatserna nu. I stället driver vi fram det positiva hos varandra när vi samarbetar, och vi är övertygade om att det kommer något bra av lågkonjunkturen, säger Anastasia Bos.
Under våren är de upptagna med de två workshoparna i Järva och med att förbereda utställningar och samtal på Gotland under våren om sitt gemensamma masterarbete om kalkutvinning.
– Vi skapar våra egna uppdrag och har många idéer som utvecklar sig under vägen. Vi har kastat oss ut, säger Lycke Förell.