Mer pengar till slotten
Skoklosters avgående slottsarkitekt Dick Sandberg välkomnar regeringens ökade anslag på 100 miljoner till slott och fästningar.
– Kostnaden för eftersatt underhåll dubbleras varje år, säger han.
”Det höjda anslaget till Statens fastighetsverk, som finns med i regeringens budget för 2024, kommer bland annat kunna användas till att genomföra insatser på Skoklosters slott, renovera ruiner i Visby eller rädda murverk på Varbergs fästning.”
Så säger Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken i ett pressmeddelande apropå de 100 miljonerna extra för underhåll av så kallade bidragsfastigheter.
Skokloster som ligger vid dåtidens motorväg mellan Stockholm och Uppsala, vid Mälaren i Håbo kommun, räknas som ett av världens främsta barockslott.
Beskedet om de ökade anslagen välkomnas av Dick Sandberg som varit slottsarkitekt på slottet sedan 2014.
Han vet ännu inte hur mycket av de utökade underhållspengarna som kommer att tillfalla Skoklosters men de kommer garanterat att komma till användning.
Sedan pandemin finns nästan inga pengar alls, vilket är plågsamt för alla. Man får slåss varje år för årets budget.
– Sedan pandemin finns nästan inga pengar alls, vilket är plågsamt för alla. Man får slåss varje år för årets budget, säger han.
Under hans tid som slottsarkitekt har bland annat taket på Skoklosters slott lagts om. Det kostade 35 miljoner kronor. 82 000 tegelpannor plockades ned och knackades rena från asbest och cement.
– Ytterst få tegelpannor behövde bytas, berättar Dick Sandberg.
Sedan togs timmermän in för att reparera och förbättra takkonstruktionen. Några av de gamla takstolarna byttes ut helt men mycket i det var i fint skick trots sin ålder.
– Det kan variera hur takkonstruktionen ser ut i sådana här byggnader, det kan vara både en lokal bonde eller en expert som lagt det.
Enligt Dick Sandberg handlar uppdraget om slottsarkitekt mycket om teamwork.
– Jag kan klanta mig, bara hantverkarna är duktiga. Akta så vi inte bygger som du ritat, är en fras jag fick höra en gång. Man lär sig genom dialog och genom feedback.
Att vara slottsarkitekt handlar även om att synas så lite som möjligt.
– Det går inte att ha för stort ego och vilja sätta sin prägel. Uppdraget är något man är med och förvaltar, en stafettpinne man tar över och ger vidare.
Dick Sandberg visar en glasdörr han designat, som knappt syns. Den ska skydda slottets övervåning och målningar från fukt och kyla.
Vid årsskiftet var det hans tur att lämna över stafettpinnen. I sin rapport för 2023 har han skrivit ned en lång lista med projekt han anser vara kritiska, som exempelvis slottets fönsterprojekt, målerikonservering och elförsörjning och elsäkerhet.
– Kostnaden för eftersatt underhåll dubbleras varje år. Det pågår både en omfattande kapitalförstöring och förstörelse av vårt gemensamma kulturarv, säger han.
Om uppdraget slottsarkitekt
Uppdraget är personligt och söks genom att man deltar i en upphandling när Statens fastighetsverk utlyser tjänsten. Man söker tillsammans med ett team. Dick Sandberg har ett team på tolv tekniska konsulter som han handplockat. Slottsarkitekten är rådgivare till förvaltaren som är beställaren.