”Vi behöver skarpare etiska regler”
I tider då etiska ställningstaganden ständigt ställs på sin spets, behöver vi en levande diskussion om arkitekternas förhållningssätt. Vi i Sveriges Arkitekters etiska nämnd föreslår att de befintliga etiska reglerna omformuleras och utvidgas.
Klimatomställningen och kraven på god resursekonomi med minimerad användning av energi och råvarorställer arkitekten inför uppgiften att omvärdera det hittills beprövade, vara konstruktivt kritisk och argumentera för bättre lösningar. I vissa fall kan vi behöva fråga oss om det är förenligt med vår yrkeskunskap och vårt ansvar att åta oss uppdraget.
Bostadsbyggandet har tvärstannat och drygt sju procent av arkitekterna är arbetslösa. Konkurrensen om uppdragen hårdnar och det påverkar arbetsvillkoren. Det märks både i privat och offentlig verksamhet. Var och varannan arkitekt ställer sig samvetsfrågan om jag kan medverka i projekt med tveksamma förutsättningar. Vilket ansvar har jag som professionell yrkesutövare gentemot samhället och allmänheten? Då räcker det inte med att tänka fritt och skapa värde för uppdragsgivaren, det gäller också tänka vad som är rätt och bra för medmänniskan och planeten.
Allt sammantaget ställs flera etiska resonemang på sin spets och vi behöver starta en levande diskussion om arkitekternas etiska förhållningssätt.
Medlemskapet i Sveriges Arkitekter innebär att varje medlem förbinder sig att följa organisationens Etiska program och regler. I dessa kärva tider kunde man förvänta sig att Etiska nämnden översvämmades av ärenden. Men vi ledamöter i nämnden kan konstatera att antalet ärenden under vår tvååriga mandatperiod hittills är noll. Samtidigt erfar vi att diskussioner om oetiskt agerande förs på kontoren.
Vi tror inte att det är fel på medlemmarna som inte anmäler, det är reglerna som är alltför vaga och okända.
Vi tror inte att det är fel på medlemmarna som inte anmäler; det är reglerna som är alltför vaga och okända. Kärnfrågorna i nuvarande regler är fortfarande relevanta, men flera samtida frågeställningar och etiska dilemman saknas. Därför föreslår vi att fullmäktige i höst beslutar om en omarbetning och skärpning. Syftet är att ge varje medlem ett kraftfullt verktyg att hävda yrkeskunskapen i såväl vardagliga som konfliktfyllda situationer, men också att få igång en bred diskussion om yrkesetik och vad som är förenligt med professionell yrkesutövning.
Den snabba regelavvecklingen gör också frågan om yrkesetik akut. De statliga regelverken har förmedlat gemensamt uppbyggd kunskap och erfarenhet som alla har måst följa. När de nu kraftigt reduceras träder det individuella yrkesansvaret in. Tillgång till dagsljus i en bostad blir så en fråga att driva i det enskilda projektet och av den enskilde arkitekten. Utvidgade etiska regler kan bli ett stöd i kommande diskussioner med uppdragsgivare och myndigheter.
Vi har inspirerats av RIBA ethical practice guide (2023) som ordnat reglerna i sex områden: Omvärlden, Samhället och användaren, Uppdragsgivaren, Arbetsplatsen, Professionen, samt Dig själv. Rådighetsbegreppet är centralt och medverkar till att klara ut vad som är den enskilde arkitektens respektive företagets eller organisationens ansvar. Vad som ingår i den enskilde medlemmens yrkesmässiga ansvar och vad som ligger utanför.
Vi anser att det ska finnas tydligare krav på att ta initiativ till och diskutera vad som är ett etiskt klokt agerande i olika situationer. Förbundet bör verka för att organisera utbildning i begreppet etik och tillämpning av de omarbetade etiska reglerna. Målet är att få igång ett samtal om etik inom professionen där etiska dilemman och förhållningssätt diskuteras öppet och transparent.
I den utredning vi föreslår ska föregå formuleringen av utvidgade etiska regler, bör fyrstegsprincipen prövas. Det bör prövas om den kan vara ett sätt att förflytta fokus från nyproduktion till förvaltning och ombyggnad, det vill säga att ombyggnad alltid ska prövas före nybyggnad. Vi föreslår också att utredningen prövar om systematisk utvärdering ska genomföras i alla projekt och att resultaten ska delas med andra, att arkitekten förväntas medverka till kunskapsspridning och kunskapsdelning inom professionen som helhet. Vi anser också att det är dags att testa tanken på livslångt lärande med krav på dokumenterad egen kompetensutveckling.
Sveriges Arkitekter arbetar för närvarande under mottot ”omställning”. Vi menar att denna omställning bör få stöd genom skarpare etiska regler.
Ledamöterna i Etiska nämnden är:
Patricia Aramburú, landskapsarkitekt LAR/MSA
Jasmina Jovanović Holm, arkitekt SAR/MSA
Tove Sjöberg, arkitekt SIR/MSA
Fredrik Toller, landskapsarkitekt LAR/MSA
Örjan Wikforss, arkitekt SAR/MSA