”Nya byggreglerna ger oåterkalleliga konsekvenser”
Med Boverkets nya byggregler lämnas tredje man helt i sticket. Och kunskap och kompetens kommer för gott att försvinna från kommunerna – och från Boverket.
Varje byggregel har kommit till på grund av ett problem, som att någon har avlidit, som att någon har skadats. Eller så kommer regeln ur en demokratisk vilja som finns att uppnå ett gott resultat i det byggda, för att skydda tredje man och för att ge förutsättningar för ett gott liv för många.
I byggbranschen har folk alltid hittat på sätt att förenkla, bygga billigare, bygga fiffigare och ta genvägar. Och när byggbranschen inte får göra så här fiffiga saker, då brukar byggbranschen skrika som en stungen gris. Byggbranschen har alltid klagat på reglerna. Och byggbranschen har alltid klagat på att någon annan ska kontrollera vad de gör och bestämma vad det är de inte får göra.
Och så nu, med Boverkets nya byggregler, ska byggbranschen själv definiera regelverket och hur reglerna ska tolkas. Nu ska byggbranschen också genom de ”certifierade byggprojekteringsföretagen” kontrollera att det som ritats för att byggas uppfyller de krav som byggbranschen själv nyss bestämde. Därefter ska byggbranschen själv kontrollera att det byggda byggdes så som byggbranschen själv har ritat.
Det är som att ta bort ribban i höjdhopp. Det blir lättare att hoppa då.
När detta presenterades för oss som då jobbade på Boverket minns jag att en mild medarbetare sa: ”Det är tur att byggbranschen inte är korrumperad.”
Den kommentaren visar orimligheten i de nya reglerna.
På grund av nedskärningen av reglerna och omstruktureringen kommer mycket, kanske det mesta, av granskning och kontroll att lyftas bort från kommunerna. Därför kommer kommunerna också att förlora väldigt mycket folk, för de kommer inte längre att ha en uppgift.
Samma sak på Boverket. Boverkets nya hus som snart har inflyttning rymmer 180 personer (2018 hade Boverket 280 anställda). Det är ett trångt aktivitetsbaserat kontor utan bokhyllor med mycket små skrivbord sammanträngda i öppna rum. Boverkets bibliotek, med en bra bit över 20 000 volymer, har ingen plats i det nya huset och den sista bibliotekarien försvann för några år sedan. Böckerna med kunskapen, minnet, och historiken kommer troligen att hamna i en container och gå till förbränning.
Lägg nu märke till att det viktigaste arbetet på Boverket består av att tänka. Därefter att samtala och skriva. Miljön som byggs är den sämsta möjliga för det arbete som ska göras.
Just nu pågår på Boverket arbetet med att skriva nya vägledningstexter till de nya reglerna. De nya vägledningstexterna placeras i PBL kunskapsbanken. Det är de texter som behövs för att förklara de nya byggreglerna, de regler som är så oerhört kritiserade.
Det kan vara bra att veta att alla vägledningstexter som finns i PBL kunskapsbanken hänger på någon av byggreglerna i BBR eller någon av Boverkets andra författningar. När en författning tas bort eller ändras, då ändras eller tas motsvarande vägledningstexter bort. Den stora massan av vägledningstexter som finns idag i PBL kunskapsbanken kommer därför att tas bort. Det som blir kvar kommer av nödvändighet att vara ganska torftigt.
När en författning tas bort eller ändras, då ändras eller tas motsvarande vägledningstexter bort. Den stora massan av vägledningstexter som finns idag i PBL kunskapsbanken kommer därför att tas bort.
När arbetet med vägledningstexterna för de nya nedskurna byggreglerna är färdigt, då kommer troligen de flesta av de personer på Boverket som arbetar med byggregler att sägas upp, eller få helt andra uppgifter. Därför att de inte längre kommer att behövas.
Någon kanske tänker att det väldigt stora projektet som heter ”Gestaltad livsmiljö”, kommer att vara något som kompenserar för byggreglernas avskaffande. Men de goda intentionerna och de utmärkta råden i ”Gestaltad livsmiljö” fungerar enbart och endast om den som bekostar bygget vill att de ska gälla, och det händer bara i specialfall, det vill säga nästan aldrig. ”Gestaltad livsmiljö” saknar nämligen verktyg för att driva igenom intentionerna. ”Gestaltad livsmiljö” är en mycket dyr avledande dröm.
Sammanfattningsvis konstaterar jag att resultatet av ansträngningarna att skära ner och eliminera byggreglerna kan liknas vid att ”De klipper inte bara gräset, de bränner rötterna”. Detta är inte tänkt att kunna göras ogjort.
För övrigt anser jag att Boverket ska befrias från uppgiften att skriva författningar och byggregler. En ny myndighet behöver startas i Stockholm med uppgiften att skriva omfattande verifierbara byggregler vilka framför allt skyddar tredje man, därtill sörjer för en god arkitektur, och införlivar kunskaperna från tidigare generationer och Gestaltad livsmiljö.
Jakob Lindström Wranne är arkitekt SAR/MSA och tidigare anställd på Boverket.