Tre tips för bättre pension

Pensionen är din framtida lön och något du med fördel kan börja planera tidigt. Här är tre tips för bättre pension från pensionsrådgivarna på AI Pension – en del av Skandia.

Carl-Johan Pontén och Mathias Lundberg har lång erfarenhet av att jobba som pensionsrådgivare med fokus på arkitektbranschen. Här är deras tre tips för en bättre pension:

1. Börja spara tidigt

Det är viktigt att börja pensionsspara tidigt, då tiden är spararens bästa vän och ränta-på-ränta-effekten påverkar avkastningen över tid mycket. Hur mycket du behöver spara och vad du kan förvänta dig i pension beror på din ålder, lön, hur mycket du sparar och när du går i pension.

Att månadsspara regelbundet över lång tid är ett smart sätt att spara långsiktigt. Oavsett nivån på ditt sparande går det att jämna ut svängningar på börsen.

2. Tjänstepensionen allt viktigare

För många utgör tjänstepension 25 – 50 % av den framtida lönen som pensionär. Tjänstepensionen och eget pensionssparande är tillsammans en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba. Ta upp tjänstepensionen i löneförhandlingar med din arbetsgivare och lyft alltid frågan när du byter jobb. Utgå från minst den nivå som anställda med kollektivavtal har.

För den som har en månadslön över 43 900 kr, är det även värt att löneväxla och få en skjuts i pensionssparandet. Att löneväxla innebär att du avstår delar av bruttolönen och istället låter arbetsgivaren sätta in motsvarande summa eller mer till en tjänstepensionsförsäkring.

3. Jobba lite längre om möjligt 

Om du har möjlighet – se till att jobba några år extra. Det kan göra underverk för din framtida pension! Om du har möjlighet att vänta med att ta ut den allmänna pensionen och dessutom försöka arbeta längre desto mer pengar får du ut månadsvis som pensionär. Varje extra arbetsår efter 65 års ålder ger för de flesta upp till 7–8 procent högre allmän pension – för resten av livet.

Vill du få pensionsrådgivning? Under varumärket AI Pension tillhandahåller Skandia specialister på pensionslösningar till arkitekter och ingenjörer med Skandia som försäkringsgivare. AI Pension erbjuder personlig rådgivning, snabb service och tillvaratar dina intressen. Inom Skandia finns dessutom AI nämnden – en sammansättning av representanter från Sveriges Arkitekter, Unionen och Innovationsföretagen.