Tegelgigant lägger grunden för miljövänlig tegelproduktion

Även om tegelbranschen historiskt sett hör till de mer energitunga industribranscherna behöver det inte vara så i framtiden. I alla fall inte om det hänger på Wienerberger, en av Nordens största tegeltillverkare. Nu introducerar tegelgiganten nämligen ”LESS”. Det är en miljövänlig tegelsten som minskar både CO2-avtrycket och råvaruförbrukningen med tvåsiffriga procentsatser.

Exempel på en existerande tegelvägg som skulle kunna byggas med LESS-tegel.

Det är hög tid att tegeltillverkarna börjar fokusera på att producera nya och mer hållbara lösningar. Det menar i alla fall tegeltillverkaren Wienerberger som nu lanserar LESS, ett slaget tegel som minskar både CO2-avtrycket och råvaruförbrukningen med tvåsiffriga procentsatser.

20 procent lägre CO2-utsläpp

Bengt Beverin, VD hos Wienerberger AB, förklarar vad det är som gör LESS mer miljövänlig än andra alternativ på marknaden:

– LESS ser precis likadan ut och har samma mått som traditionellt slaget tegel. Men som enda slagna tegelprodukt är LESS designad med tre hål i mitten. Det bidrar till att minska råvaruförbrukningen med 10 procent, medan CO2-förbrukningen minskar med 20 procent. Det är nämligen mindre material, som nu ska torkas och brännas. Samtidigt väger stenen mindre och är därför lättare att transportera och hantera. Arbetsmiljön blir även bättre för muraren.

Han fortsätter:

– Nu ser vi fram emot att introducera LESS för hela marknaden. Vi tror verkligen att produkten kommer att lägga grunden för ett nytt och mer miljövänligt sätt att bygga med tegel.

Samtliga tegeltyper erbjuds i LESS-version

Lanseringen av den nya tegeltypen utgör det första viktiga steget i Wienerbergers planer om en 100-procentigt CO2-neutral produktion. Och även om själva tillverkningen av LESS-tegel genererar 20 procent mindre CO2 än traditionell tegelproduktion krävs inga stora tekniska förändringar på fabrikerna, förklarar Andreas Christensen, VD på Wienerberger Nordic.

– Vi har arbetat med lösningen i flera år. Det är nämligen svårt att göra hål i den här typen av tegel utan att kompromissa med kvaliteten, men nu har vi lyckats.  Själva framställningsprocessen är i stort sett densamma och även produktionsapparaten är i stort sett likadan som för traditionellt tegel. Därför går det även snabbt för oss att implementera den nya metoden i alla produktionslinjer. Vi har redan kommit igång i vårt tegelbruk i Danmark, Petersminde Teglværk, medan de andra bruken börjar tillverkningen under de kommande månaderna.

Andreas Christensen avslutar:

– Den snabba omställningen betyder också att Wienerberger exempelvis kan skapa kundspecifika lösningar och inom kort kan erbjuda samtliga tegel i hela sortimentet i en LESS-version. Därmed har LESS potentialen att bli den nya standarden för tegel redan innan 2021 om marknaden visar intresse.

LESS-tegelsten.