Ny teknik förändrar arkitekters arbetsmiljö

Arkitekter har påverkats starkt av Covid-19 pandemin, då deras arbete till stor del bygger på fysiska möten. Nu är de flesta utspridda och jobbar i stor utsträckning virtuellt vilket ställer nya och högre krav på teknik och IT-utrustning. Det ska gå att jobba såväl på kontoret som i hemmet – till och med i rymden.

Arkitekter och designers behöver idag högpresterande PC-lösningar för att få till ett sömlöst och smidigt samarbete. I tillägg krävs det att de får tillgång till den senaste tekniken för att hålla jämna steg med branschens utveckling. Det finns några trender vi kommer se under kommande år, där tekniken förändrar sättet arkitekter arbetar på än mer.

Ny designteknik för BIM
Trots att övergången till BIM pågått de senaste tio åren är det först på sistone som vi kan se en ökad användning av en viss typ av designteknik som utökar möjligheterna inom BIM. Denna nya teknik, exempelvis digital fabricering, visualisering i realtid, virtuell och blandad verklighet, AI, generativ design, verklighetsmodellering och IoT, blir allt mer vanligt förekommande och den utökade användningen av denna teknik har börjat bli en absolut nödvändighet.

Mobilitet är det nya normala
Det arbete som arkitekter tidigare endast kunde utföra på kontoret måste idag kunna utföras hemma, förutsatt att man har tillgång till rätt teknik. Ett exempel är Lenovos lätta arbetsdatorer – ThinkPad P-serien, som gör det möjligt för arkitekter, designers och ingenjörer att vara produktiva oavsett var de befinner sig, eftersom de då är ISV-certifierade och kan köra i stort sett alla CAD-applikationer från hemmakontoret. Lenovo ThinkPad P14s med AMD Ryzen™ PRO-processorer är en lätt arbetsdator med såväl kraften som prestandan att hantera även de mest komplicerade arbetsflödena. Och genom att lägga till Lenovos skärmar, dockningsstationer och tillbehör från samma serie kan man enkelt få en kontorslik arbetsupplevelse även i hemmet. Komplexa uppgifter som kräver mer processorkraft kan också utföras via fjärranslutning på en Lenovo ThinkStation P620 med AMD Ryzen™ Threadripper™ PRO-processor med TGX-fjärrprogramvara.

Hållbarhet och digitala tvillingar i fokus
En ständig utmaning är att dra ner på kostnader och avfall. En rapport från Transparency Market Research visar att byggbranschens avfall förväntas uppgå till 2,2 miljarder ton till år 2025. Företag utvecklar sätt att designa, tillverka, upprätthålla och hantera byggnader och omkringliggande infrastruktur. Genom att arbeta med digitala tvillingar kommer man kunna få bättre resultat och enkelt övervaka pågående designprocesser. Smarta IoT-enheter kommer också göra det enklare att koppla upp byggnader och infrastruktur med tillverkade produkter. Denna utökade effektivitet innebär inte bara att man kan dra ner på byggavfallet, det spar också såväl på tid som kostnader.

Visioner förverkligas snabbare än någonsin – även i rymden
Virtuell och blandad verklighet gör att team kan bearbeta och utvärdera byggprojekt under designens utvecklingsprocess. Visualiseringarna är så realistiska att ändringar i designen kan utföras i realtid, vilket förkortar designcyklerna och gör att man slipper fysiska prototyper/modeller. Det blir också enklare att visa upp designen för kunder. Det är dessutom möjligt att utveckla arkitektur anpassad för exceptionella miljöer – till och med för rymden. Lenovo har stöttat danska SAGA Space Architects under utvecklingen av en boendemiljö på månen, där de på Grönland har byggt upp och testat en månbostad med hjälp av Lenovos teknik, som tidigare testats i militära miljöer och klarar extrema väderförhållanden, men också krävande uppgifter såsom datatunga arkitektoniska ritningar. Detta är framtiden – i stället för att vänta på det nya normala kan vi redan nu förbereda för och bygga det.

Läs mer om Lenovos arbetsdatorer med AMD Ryzen™ PRO and Threadripper™ PRO-processorer för arkitekter här: techtoday.lenovo.com/se/en/workstations/aec