Ny bok i serien om 1900-talets arkitektur

Nu kommer fjärde delen i serien "10 byggnader …" Det har blivit dags att besöka tio hus eller platser som kan berätta historien om 1940-talet. Dan Hallemar som är redaktör för boken har varit på upptäcksresa i ett bångstyrigt decennium.

Foto Ina Flygare

Dan Hallemar har varit redaktör även för de tidigare delarna i serien. De berättar om 1920-, 1960- och 1980-talets arkitektur.

Vad är intressant med 1940-talet?

Det är ett fascinerande decennium som överraskar. Man skulle kunna tro att det skulle vara en direkt fortsättning på funkisens 1930-tal och en förberedelse för folkhemmets 1950-tal men så är det verkligen inte. Det är ett bångstyrigt decennium där arkitekterna kämpar med att göra sig fria från funktionalismens fyrkantighet. Backström och Reinius formulerade det som att ”tåget gick ut i öknen på 1930-talet” och deras svar blev stjärnhus – som är med i boken – som skulle ha ”en dionysiskt dansande rytm, en glad rörelse, vänlighet”.

Vilka andra bångstyriga projekt finns med i boken?

Åke Pornes kapell och krematorium i Karlskoga är en magisk byggnad i bruksorten med en doft av medelhav och islamsk arkitektur. Hakon Ahlbergs Allhelgonakyrka i Malmberget – redan flyttad en gång och på väg att flyttas igen – är en variant på den medeltida bykyrkan med dess dekorativa målade trätak och dörrar. Ingen som ser den kommer gissa att den är tittar på 1940-talet.

Mottot för Åke Pornes tävlingsförslag till kapellkrematoriet på Östra kyrkogården var »Bergslagsluft«. Arkaden som öppnar sig mot kyrkogården bildar ett förrum mellan ute och inne och en plats för kontemplation.

Vad är det som den här bokserien vill åstadkomma?

Dels är det just det, att fördjupa och förändra vår syns på ett decennium, allt är inte som vi tror. Men det är också ett sätt att låta arkitekturen, genom några utvalda byggnader bli en ingång i en tid, en portal där man får se och känna tidens kultur, politik, idéer och konflikter. Som exempelvis att folkparkerna som växte till under fyrtiotalet samtidigt blev platser där samtiden misstänkte att ungdomen förvandlades till vilddjur. Sådant kan man få syn på i boken!

Klicka här för att köpa boken för 329 kr via Arkitektur Förlags webbutik