Låt vinden vina och havet pina

Insprängd i västkustlandskapet, strax söder om Stenungsund vid Hakefjorden, ligger Villa Kåkenästet. Där har arkitekt– och konstnärsparet Algeröd skapat sitt prisbelönta drömboende med fönster och skjutdörrar från Westcoast Windows.

Arne Algeröd, arkitekt SAR/MSA och Soile W Algeröd har tillsammans ritat huset som har väl avvägda fönsterytor med milsvid utsikt över skärgården. Fönstren kombinerar en insida av trä och en utsida i naturanodiserad aluminium. Den unika konstruktionen ger maximal livslängd och minimalt underhåll. Fönstren tillverkas alltid efter kundens måttbeställningar utan att det kostar något extra. Skjutdörrarna är de enda på marknaden med en helt tät konstruktion som står emot även den mest förhärskande sydvästen, både nu och i framtiden. Att valet föll på Westcoast Windows var delvis tack vare konstruktionen på skjutpartierna.

– Jag gillar funktionen; hur det så lätt skjuts i sidled. Dessutom har de ett smidigare beslag som är nättare i sin form vilket tilltalar mig, säger Arne Algeröd.

När de fick erbjudande om att köpa en avstyckad del av en tomt på Kåkenäs gick processen snabbt. Från påskrivet kontrakt till inflyttning tog det bara lite mer än ett år. Som ansvarig arkitekt på PE Teknik & Arkitektur har Arne lång erfarenhet av både små och stora byggprojekt. Och när det egna boningshuset skulle byggas valde han att själv stå för den mesta byggledningen, men givetvis, även rita huset tillsammans med Soile.

– Vårt mål var att nyttja tomten så effektivt som möjligt. Vi utgick från en högsta punkt där vi skulle ha färdigt golv. Sedan fick grundläggningen följa berget. Mot vattnet har vi tolv meter ner och på motsatt sida är det sex meter ner till vägen, säger Arne.

Fasaden består av vågformad fibercement som egentligen är avsedd för tak, men på fasaden skapar den ett sobert vågformat mönster.

– Det finns inga underhållsfria material, men det här är det närmaste vi kommer. Med vågmönstret och mellanrummet mellan skivorna får vi både horisontella och vertikala linjer i fasaden vilket skapar en dynamik, berättar Arne.

Vid uteplatsen och entréerna byts fasadmaterialet mot mjukare och mjukare material. Först en slät skiva i fibercement och sedan cederträ. För ljusinsläpp används väl avvägda skjutpartier och fönster.

– Jag jobbar alltid så att det ska vara bra med ljus in i rummet och placerar skjutdörrar och fönster där behovet finns. Välavvägt, inte för mycket inte för lite. Det blir inte bra att bara brassa på med en massa glas, säger Arne.

I Villa Kåkenästet finns Westcoast Windows skjutpartier både i fasaden och även inuti i huset. Detta för att kunna öppna upp och släppa in ljus där det behövs. I den delen av fasaden som kräver mindre ljusinsläpp sitter lägre fönster – också dessa kommer från Westcoast Windows.

– Det är också en del detaljer som gjorde att valet föll på Westcoast Windows. Bland annat kunde jag välja passande färg på tätningslisterna, som vanligtvis är svarta, utan extra kostnad. Även konstruktionen på vridfönstren är mycket tilltalande, berättar Arne.