Här är årets häftigaste fasader

Hällregn, stormbyar, rysskyla och kanske en och annan fotboll – en fasad ska stå ut med mycket. Men om skydd mot yttre påverkan vore fasadens enda syfte skulle den knappast bli så kul att se på. För att uppmuntra välbyggda hantverk där alla perspektiv tas i beaktning, utses årets fasad.

Tävlingen Årets Fasad uppmärksammar varje år den bästa nybyggnationen och den bästa renoveringen eller restaureringen. Vinnarna utses i november i samband med branschens årliga mötesplats – Fasadforum. Här presenteras de sex finalisterna. Vill du veta vilka två som vann kan du klicka dig vidare lite längre ner.

Bakom tävlingen Årets Fasad står branschföreningen Mur & Putsföretagen och syftet är att lyfta fasadens alla perspektiv och möjligheter.

– Vi vill helt enkelt uppmärksamma byggande som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus. Fasader som inte bara berikar stadsbilden med sina estetiska kvaliteter utan som gör det på ett sätt som kan överleva generationer, säger Johan Onno, vd på Mur & Putsföretagen.

Juryn består av en bred och meriterad sammansättning experter och specialister som täcker in branschens olika områden. Anledningen är så klart att vinnarna ska utses så rättvist och objektivt som möjligt och att inget perspektiv får missas. Och nej, helt lätt är det inte.

– Juryns bedömning handlar om att titta på gestaltning, hållbarhet, ekonomi, innovation samt utförande och hantverk. Men då alla har olika bakgrund och erfarenheter så brukar det bli intressanta och mycket konstruktiva diskussioner innan vinnaren slutligen kan utses, säger Johan Onno.

Här hittar du vinnarna!

Klicka dig vidare för att se vinnarna och även läsa juryns motiveringar: https://murochputsforetagen.org/arets-fasad-vinnare-2020/