Framtidens klassade ståldörrar tillverkas i Mellerud

Klassade ståldörrar som funktionsanpassas efter dina behov. Det svenska företaget Hellbergs erbjuder smarta och flexibla lösningar till bygg- och industrisektorn i hela Skandinavien.

Sedan mitten av 1950-talet har dörrtillverkaren Hellbergs i Mellerud varit synonymt med ståldörrar – och framför allt brandklassade sådana. I dag drivs företaget av tredje generationen Hellberg och grunden består fortfarande av ståldörrar, men nu med ökad funktionalitet och i fler klasser.

– Bara de senaste fem åren har vi sett en enorm utveckling på marknaden. Framför allt när det gäller funktionalitet och krav. I dag kan kunden komma till oss med en önskan om en dörr som dagtid ska ha passagekontroll, nattetid vara en säkerhetsdörr och vid händelse av brand vara röktät och brandsäker. Ytterligare en dimension är regelverk och klassificeringar. Som tillverkare av klassade dörrar har vi som målsättning att alltid utveckla mot den senaste teststandarden för brandsäkerhet, säger Sebastian Hellberg.

Ett brett standardsortiment av klassade ståldörrar

I det breda standardsortimentet hos Hellbergs finns branddörrar, säkerhetsdörrar, rostfria dörrar, brandskjutportar och vattentäta dörrar med mera. Att dörrarna tillverkas i stål borgar för hållbarhet och ökad livslängd. På så sätt blir dörraffären också prisvärd.

– Aluminiumdörrar är generellt dyrare att klassanpassa och när det gäller trädörrar går det inte att garantera samma funktionalitet som med stål. Om det till exempel skulle börja brinna kommer elden så småningom sluka trädörren, medan våra dörrar i stålplåt kan stå emot elden länge då materialet är obrännbart. Dessutom kan stålet återvinnas när dess livscykel är till ända. Det händer att vi får samtal från kunder som haft våra dörrar sedan 1960-talet och som fortfarande fungerar tillfredställande. Det tycker jag är talande för vår kvalitet, säger Sebastian Hellberg.

Stor möjlighet till anpassningar efter dina behov

Sitter du i ett projekt som kräver specialanpassade dörrar? Hos Hellbergs är inga förfrågningar för udda, utan det mesta går faktiskt att lösa. Vill du till exempel ha en dörr i en speciell färg pulverlackas den enligt dina önskemål. Ska den förses med ventilationsgaller, fönster eller dubbla motorlås? Eller måttanpassas bortom standardmåtten? Det är bara dina egna begränsningar som sätter gränsen för vad tillverkaren i Mellerud kan hjälpa dig med. Sebastian Hellberg minns ett projekt:

– Vi fick en offertförfrågan från ett byggbolag om en måttanpassad skjutport i storleken fyra gånger fyra meter. Dörren skulle vara tillverkad i 4+4 mm tjockt stål och med 100 mm tjock isolering. Vi löste det utan problem och när vi levererade porten visade det sig att den skulle användas till elefantburen på Borås Djurpark. Ett talande exempel på vår flexibilitet.

Sebastian Hellbergs 2 råd till dig som ska köpa dörr

  1. Funktionalitet. Börja med att ta reda på dörrens syfte. Vad ska dörren fylla för funktion och krav? Efter det får du titta på tillval och klassningar.
  2. Ta hjälp. Vi delar gärna med oss av branschkunskap och hjälper dig med allt från dörrar och klassningar till beslag och tillval. På vår hemsida finns en flik som heter Arkitektsupport – utnyttja den gärna och hör av er till oss!