Ekologiskt hållbar möbelserie för det offentliga rummet

Samarbetet mellan Vestre och Front började med en diskussion om vikten av och fördelarna med det offentliga rummet, och framför allt sittplatsens funktion i stadsrummet. Med detta som utgångspunkt skapades den ekologiskt hållbara serien Folk, med målet att skapa platser där människor kan mötas.

Vestre kännetecknas av sina högkvalitativa möbler i trä och stål i hundratals starka färger. Därför var det viktigt för Front att föra vidare detta uttryck och samtidigt skapa en tidlös, långlivad serie med möbler för såväl urbana som naturnära miljöer. Där människor kan träffas för en kopp kaffe i solen eller koppla av en stund.

”Vi hämtade inspiration från den ikoniska gröna parkbänken som finns överallt i Stockholm – en bänk som inte överskuggar utan snarare smälter in i, kompletterar och blir en naturlig del av omgivningen, oavsett om du är i ett urbant rum eller ute i naturen”, säger Anna Lindgren, medgrundare och formgivare på Front.

Folk-serien består av bänkar, bord, cykelställ och avfallsbehållare, och omfattar både fristående och fastgjutna modeller eller varianter med fotplatta.

Hållbar design och valmöjligheter

För både Front och Vestre är produktens hållbarhet och livscykel avgörande. Den ska kunna användas i många år och i många sorters miljöer och bidra till mänskliga möten i generationer framöver. För att säkerställa en hållbar design levereras Folk-serien som standard i skandinavisk furu, vilket är hårdare och bättre lämpat för utemöbler än vad träslag från varmare länder är. Träet kommer även med 15 års garanti mot rötskador.

De skulpturala bågarna på möblerna är strängsprutade aluminiumprofiler från världens grönaste aluminiumproduktion på Karmøy i Norge. Pulverlackeringsprocessen Vestre använder är densamma som den som används på norska oljeriggar i Nordsjön, vilket motsvarar den högsta korrosionsklassen, C5-M. Därför levereras möblerna med livstidsgaranti mot rost.

Samtliga produkter kan levereras i 200 olika RAL-färger för att antingen sticka ut eller smälta in.

Läs mer om Folk-serien och se de olika produkterna i 3D-modeller med tillgängliga FDV-filer, BIM-objekt och CAD-ritningar på https://vestre.com/se/produkter/folk.