Aluminium – framtidens material

Sörgårdens förskola är ett strålande exempel på att det går att bygga både hållbart, ekonomiskt och estetiskt tilltalande. Prefas fasadsystem i aluminium kommer i en mängd olika färger och utföranden som låter kreativiteten flöda.

Foto PREFA/Croce & Wir

När arkitekterna Carolin Fleming och Johan Granqvist från Total Arkitektur fick uppdraget att designa Sörgårdens förskola ville de framförallt skapa en lekstuga för barn.

– Istället för att utgå från en huvudkorridor byggde vi en typ av galleri som omsluter trädgården på innergården. Det gör det lätt för personalen att ha översyn och att kommunicera både med varandra och med barnen, säger Carolin Fleming.

Exteriören på huset är också allt annat än vanlig, både estetiskt och tekniskt. Ett krav var att fasaden måste vara robust nog att stå emot barnens ofta ganska vilda lekar.

– Att behöva renovera var sjätte månad var inget alternativ, säger Johan Granqvist. Det var ett skäl till att vi valde Prefa aluminiumfasader. Argumentet ”stark som en tjur” och den 40-åriga garantin avgjorde saken för våra uppdragsgivare. Att bygga hållbart till ett försvarbart pris utan att försaka utseendet var förstås också viktigt.

Utrymme att experimentera

Den mest spännande arkitektoniska detaljen är de romboida former som återkommer på flera ställen. Förutom planlösningen i sig är också läshörnorna och de utstående fönstren romboidformade.

Det romboida mönstret fortsätter även på utsidan. Carolin Fleming och Johan Granqvist valde att använda romboidformade fasadplattor 20 x 20 i brunt och maya guld. Innan det slutliga beslutet togs fick de möjlighet att experimentera och leka runt med olika mönster som Prefa försedde dem med.

Huset ändrar utseende efter ljuset vilket är fantastiskt att se.

– Det kändes som att vara barn på nytt och sätta ihop ett stort pussel eller spela dataspel som Pac-Man eller Tetris, säger Johan Granqvist. Vi är väldigt nöjda med resultatet liksom med färgvalet och färgkombinationerna. Huset ändrar utseende efter ljuset vilket är fantastiskt att se.

Kreativt spelrum

Carolin Fleming och Johan Granqvist tycker att Sörgårdens förskola är ett bra referensuppdrag att visa för andra kommuner och kunder som vill ha nya byggnader för barn.

Foto: PREFA/Croce & Wir

– Det här är första gången vi har använt oss av aluminium och det var väldigt spännande eftersom materialet gav oss ett rejält kreativt spelrum, säger Carolin Fleming. Det gjorde att vi kunde mixa färger och skapa en haptisk upplevelse.

Och när det kommer till urval av kulörer och produkter är det få i branschen som kan mäta sig med Prefa.

– Vi har arbetat med allt från stora offentliga projekt till privata villor där våra produkter bidrar till att skapa något unikt efter kundens önskningar. Vi kan också ta fram specialkulörer efter önskemål, säger Per-Ivar Nordstrand, Area Sales Manager på Prefa. I dag är det viktigt att bygga hållbart och aluminium är verkligen framtidens material. Det har en extremt lång livslängd samtidigt som det går att återvinna till 95 procent, vilket innebär en minimal materialförlust.

Prefa erbjuder:

  • Tekniskt stöd till arkitekten i projekteringsfasen.
  • Kalkyleringshjälp under gestaltningsarbetet.
  • Tekniskt stöd och produktspecifik utbildning till utföraren.
  • Material- och lackgaranti på upp till 40 år åt slutkund.