Gå till innehållet

Resultat av plagiatärende blir grundplåt för ny stridsfond

Arkitekten Pål Ross stämde en byggherre för att ha plagierat en av hans villor. Igår förlikades parterna till arkitektens fördel. Förlikningssumman blir grundplåt i en fond som ska hjälpa fler arkitekter i att ta strid i liknande ärenden.

– Vi hade turen att just nu ha de ekonomiska möjligheterna att driva det här ärendet och vi var beredda att gå hela vägen. Det är en viktig markering som säkrar vår framtid. Nu står det klart att det inte är okej att stjäla från oss arkitekter, säger Pål Ross.

Det var i början av året som Pål Ross av en slump upptäckte en mäklarannons för en villa i Södertälje som utgav sig för att vara byggd efter hans ritningar. Men familjen som byggt villan hade inte anlitat Pål Ross. Däremot hade de anlitat en byggentreprenör som tidigare uppfört en villa som Pål Ross varit arkitekt för.

Ärendet gick upp i Södertörns tingsrätt den 5 oktober och rättegången var planerad att pågå i två dagar. Arkitekt Gert Wingårdh, förbundsdirektör Tobias Olsson och förbundsjurist Ulrik Östling från Sveriges Arkitekter samt stadsarkitekt Johan Hagland och före detta stadsarkitekt Erik Barkman skulle höras om verkshöjd, arkitektens egenart och arvoden. Men istället förlikades parterna i den inledande förhandlingen.

– Jag är 95 procent säker på att vi hade vunnit men är väldigt nöjd med förlikningen, våra advokater har gjort en fantastisk insats. Vi har firat med tårta på kontoret och nu kan jag äntligen släppa det här och ägna mig åt att skapa nya hus, säger Pål Ross.

Motparten vidmakthåller dock att det inte skett något upphovsrättsligt intrång. Man stöder sig bland annat på ett utlåtande från Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, som menar att byggherren varken i ritning eller i uppförandet av villan har utnyttjat något som kan utgöra upphovsrättligt skyddat konstnärligt verk av Pål Ross. “Stil, typ eller inlånade element från allmänna formförrådet såvitt gäller arkitektur utgör inga upphovsrättsligt relevanta fenomen”, skriver han i ett utlåtande.

Förlikningen innebar att bägge parterna fick betala sina egna rättegångskostnader men att motparten fick betala Pål Ross 50 000 kronor. Inför rättegången hade Pål Ross redan aviserat att om han vann skulle pengarna gå till att starta en fond så att fler arkitekter kan driva den här typen av ärenden.

– Den här gången får vi ta våra rättegångskostnader på 300 000 kronor men nu ser vi över våra försäkringar och det hoppas jag att hela kåren gör. Förlikningssumman på 50 000 får bli grundplåt i fonden som ska hjälpa arkitekter som hamnar i detta att betala självrisken. Jag hoppas att fler kan bidra till fonden, säger Pål Ross.

Tobias Olsson på Sveriges Arkitekter säger att förbundet nu ser över de försäkringslösningar som man erbjuder medlemmarna och hur fonden kan fungera.

– Vi är glada att Pål Ross orkade, ville och kunde driva den här viktiga processen, säger Tobias Olsson.

I sin inlaga till rätten pekar Pål Ross bland annat på sin unika användning av de växelvis konkava och konvexa fasaderna, gesimserna och de för hans hus typiska runda vardagsrummen med dubbel takhöjd (originalvillan till vänster).

I sin inlaga till rätten pekar Pål Ross bland annat på de växelvis konkava och konvexa fasaderna, gesimserna och de också för hans hus typiska runda vardagsrummen med dubbel takhöjd (Pål Ross villa till vänster).

Pål Ross påpekar också att han med sitt varumärke garanterar material som inte framkallar allergier och att villan som är en kopia (högra bilden) kan vara byggd med vilka material som helst.

Pål Ross påpekar också att han med sitt varumärke garanterar material som inte framkallar allergier och att villan som motparten uppfört (högra bilden) kan vara byggd med vilka material som helst.

Mer att läsa