Gå till innehållet

Nystart för Röhsska – utställning med Forensic Architecture i höst

I slutet av februari öppnar Röhsska muséet i Göteborg efter att ha varit stängt i två år. Omstarten innebär både en djupdykning i de gamla samlingarna och ett nyfiket utforskande av designens roll i samhället.

– Den nya östasiatiska basutställningen har ett klassiskt format som besökarna känner igen. I de tillfälliga utställningarna visar vi att design är ett bredare begrepp och att vi hänger med i tiden, säger Nina Due, chef på Röhsska museet.

Röhsska väljer att ta fasta på att design finns överallt och angår alla. Först ut i årets utställningsprogram är formgivaren Fredrik Paulsen med Unmaking Democratic Design.

Samlingen är vår ryggrad men för mig handlar Röhsska om allt som har med design och arkitektur att göra, säger museichefen Nina Due.

– Det som är mest spännande för ett designmuseum är själva processen bakom en produkt. Fredrik Paulsen gör en ganska enkel berättelse om vad det innebär att skapa någonting demokratiskt med ett visuellt uttryck – en lokaltillverkad stol med svensk formgivning, säger Nina Due.

Höstens stora satsning är en nyproducerad utställning med London-baserade Forensic Architecture, ett tvärvetenskapligt researchteam med arkitekter, konstnärer, forskare och jurister. De har uppmärksammats för sina avancerade arkitektoniska utredningar i rättsfall som rör mänskliga rättigheter. Utställningen innehåller videor, arkitektoniska modeller, grafik och rumsgestaltning.

– Forensic Architecture menar att arkitektur är mer än det vi möter i vardagen, byggnader och hem. Det hela började som ett forskningsprojekt, men nu hyrs teamet in av organisationer som Amnesty International och FN, säger Nina Due.

När hon tillträdde som chef i augusti 2017 hade Röhsska varit igenbommat i ett halvår. Bakom beslutet att stänga låg åratal av problem med dålig psykosocial arbetsmiljö och hög omsättning av chefer. I turbulensen blev museet också av med sitt nationella samordningsansvar som det fick av staten 1997.

Men nu riktas intresset återigen mot Röhsska. I den nya politiken Gestaltad livsmiljö pekas museet ut som en mötesplats som samverkar med lokala, regionala och nationella aktörer. Än så länge saknas statliga medel för genomförande, men museet har gjort en intern satsning för att etablera sig som mötesplats.

– Vi har börjat med att identifiera lokala nyckelaktörer. Startskottet var ett rundabordssamtal under Göteborgs stadstriennal i september. Även här ser jag design som ett vidgat begrepp med möjligheter att koppla ihop oss med arkitektur och stadsplanering, säger Nina Due.

Under stängningen har kommunala Higab renoverat och byggt om till en kostnad av 15 miljoner kronor. Byggnaden från 1916 har bland annat fått ny entré med hiss, ombyggd foajé och nytt kapprum i källarplan.

Invigningen av Röhsska pågår i flera dagar med start 23 februari.

Mer att läsa