Gå till innehållet

Nu växer grönsaker i Göteborgs hamn

Det är fullt möjligt att odla kommersiellt mitt i staden. Stora odlingslådor på en kaj i centrala Göteborg har under sommaren levererat grönsaker till stadens restauranger.
– Har man bra jordar får man bra grödor, säger William Bailey, en av initiativtagarna till projektet.

På en yta av 250 kvadratmeter i Frihamnen i Göteborg växer bladväxter som spenat och mangold, olika sorters kål och bönor, rädisor, kryddor och tomater. Vid en första anblick ser det lite märkligt ut med all växtlighet på den asfalterade ytan men enligt Kajodlingens grundare, William Bailey och Jonas Lindh, är detta förhoppningsvis bara början på en omfattande förändring av stadsbilden och det offentliga rummet.

De första fröna sattes i våras. William Bailey och Jonas Lindh hade stadsodlat kommersiellt en säsong tidigare och det ledde till att Fastighetskontoret lät dem använda platsen i Frihamnen. På senhösten 2015 började de bygga skelettet av Kajodlingen och från och med den första april i år har de drivit den på heltid.

Kajodlarna hoppas kunna föregå med gott exempel, få människor att tänka om och visa att det går att odla kommersiellt i staden och dessutom kunna leva på det. Idag levererar de bladväxter och grönsaker till sju restauranger i Göteborg. Nytt för i år är även en pop up-restaurang på musikfestivalen Way Out West.

– Valet av grödor sker så långt det går i samarbete med kockarna och vi kan leverera inom ett par timmar, berättar de.

Att allt är närproducerat är dessutom mer effektivt ur miljösynpunkt. Man slipper de långa transporterna som kräver att grönsakerna måste skördas innan de har mognat.

– Det händer mycket med grödorna när de blir solmogna, säger William Bailey.

De återkommer till de större sammanhangen om det offentliga rummet, stadsbilden, arkitekturen och arbetsmarknaden.

– Vi hoppas att man kan ha med det här perspektivet arkitektoniskt, att takodlingar finns med i planeringen från början och att regnvatten tillvaratas. Man kan producera mycket på bara ett par kvadratmeter; det krävs inte så mycket yta.

William Bailey har besökt de omtalade takodlingarna Brooklyn Grange i New York som blivit en framgång även på oväntade sätt, bland annat som plats för bröllop och stora fester. Vid William Baileys besök hade asylsökande bjudits in. Tanken är att deras kunskaper ska kunna tillvaratas i den nya livsmiljön. Och samma möjligheter finns förstås här. De urbana jordbruken skapar arbetstillfällen samtidigt som outnyttjade ytor i staden blir gröna.

 

Mer att läsa